Maak het verschil: shop duurzaam!

Het is helder dat de kledingindustrie een enorm vervuilende impact heeft op ons milieu. Voordat een kledingstuk bij jouw in de kast ligt, is het al door vele handen gegaan. Er is een kledingmerk dat de opdracht geeft tot productie, de katoenboer produceert het katoen, de kleding wordt door een kledingmaker in elkaar gezet, het transport (van de fabriek, naar het distributiecentrum en vervolgens naar de winkels) en tot slot de kledingverkoper die het verkoopt.

Waarom is kleding dan toch zo goedkoop?

Toch is kleding ondanks de vele handen die hier aan hebben gewerkt vaak erg goedkoop. Dat komt omdat er goedkoop materiaal wordt gebruikt zoals een mix van niet-biologisch katoen en polyester. Bij het verbouwen van niet-biologisch katoen is er veel kunstmest, water en pesticiden nodig. Polyester is een vorm van plastic en wordt gemaakt van o.a. aardolie. En door de kleding te laten maken in fabrieken die het voor een hele lage prijs in elkaar zetten. De prioriteit ligt in deze fabriek op snelheid en efficiency en niet bij de veiligheid en werkomstandigheden van de fabrieksmedewerkers. Tot slot het loon dat deze medewerkers ontvangen, die is vaak bedroevend laag zodat zij nauwelijks in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Jij kunt het verschil maken! Maar hoe doe je dat?

  • Koop minder kleding. Herkenbaar? Je loopt door de winkelstraat en ziet bij een grote keten iets leuks hangen: voor wel een heel klein prijsje! Voordat je het weet heb je het gekocht. Als je het later weer aantrekt, blijkt deze impuls aankoop niet zo'n succes. Het zit eigenlijk niet lekker en hup daar verdwijnt het in de kledingbak. Helaas een groot deel van deze weggegooide kleding wordt verbrand en bijna niet gerecycled.
  • Koop tweedehands. Met name voor kinderkleding is er veel te vinden op Marktplaats en Facebook waar kleding wordt aangeboden.
  • Koop kleding bij duurzame kledingmerken. Merken die zich inzetten voor goede kwaliteit kleding die duurzaam is geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden. En het GOTS en/of Oeko tex certificaat dragen.
  • Koop bij Hippe Wolfjes. Bij Hippe Wolfjes wordt uitsluitend kleding verkocht van merken die het GOTS en/of Oeko-tex certifcaat dragen. Deze merken produceren slechts 3 tot 4 keer jaar (per seizoen lente/zomer/herfst/winter) een nieuwe collectie. Gebruiken uitsluitend duurzaam materiaal en staan voor goede arbeidsomstandigheden. De kleding is niet goedkoop maar valt meer in het middensegment. Het voordeel van de goede kwaliteit is dat het door meerdere kinderen kan worden gedragen. Het is vaak unisex en niet gebonden aan trends, de vrolijke en kleurrijke prints zijn leuk voor jongens en meisjes. 

In mijn zoektocht naar informatie naar o.a. het GOTS certificaat vond ik een heel verhelderend filmpje van de GOTS organisatie zelf. Hierin wordt duidelijk uitgelegd dat het niet enkel gaat om het toepassen van biologisch katoen, maar dat de gehele betrokken productie keten aan diverse vereisten moet voldoen. Bekijk hier het filmpje:

© 2017 - 2024 hippewolfjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel